Genel

Nazar Boncuğu Nedir?

2.88Kokunma

Nazara inanan insanların kendi veya çocuklarının üzerlerinde nazar boncuğu görmüşsünüzdür. Bu insanlar genel olarak kem gözlerden korunmak için bu yolu seçiyorlar. Peki, herkes nazara inanıyor mu? Ya da nazar boncuğu gerçekten kötü bakışları ve nazarı def ediyor mu? Bu soruların yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz. Belki de bu yazıdan sonra hediye nazar boncuğu alıp, sevdiklerinize hediye edersiniz kim bilir.

 

Nazar Boncuğu Nedir?

 

Nazar, isteyerek veya istemeden bakışlarla zarar vermek olarak kabul ediliyor. Yürürken tökezleyen, elindeki bardağı düşüren veya talihsizlikler yaşayanlar sürekli olarak “bende göz (nazar) var” diyorlar. Nazarın gerçek olduğu ve kötü etkisi hem Kuran’da hem de siyer kitaplarda yer alıyor.

 

İnsanlar da kötü bakışları başka yöne çekmek adına içinde göz şekli bulunan tılsımlar kullanmaya başladılar. Buna nazarlık adını verdiler. İlk nazar boncuğunun M.Ö. 3300’lü yıllara dayandığı kabul ediliyor. Mezopotamya’da yapılan kazı çalışmalarında bulunan nazar boncuğu bunun ispatıdır.

 

İlk yüzyıllarda taşlardan, daha sonra madenlerden ve camın bulunmasıyla da camdan üretilen nazar boncukları, günümüzde seri üretimle süs eşyası olarak de yerini aldı.

 

Nazar Boncuğunun Özellikleri Nelerdir?

 

Nazar boncuğu bir inancın göstergesi olduğu için toplum içinde sıklıkla kullanılır. Özellikle yapılırken içine kurşun dökülmesi, daha çok etkili olacağının göstergesi olarak kabul ediliyor. Geçmiş yıllardan beri nazar boncuklarıyla haşır neşir olanlar her nazar boncuğunun etkili olmadığını, bunların sadece iyi bir süs eşyası olduğuna inanıyorlar. Bu boncukların belirli özellikleri taşıması gerektiğini savunuyorlar. Buna göre;

– Mavi boncuk üzerindeki gözün sarı renkli olması gerekiyor ancak günümüzde mavi renkli versiyonları daha çok rağbet görüyor.

– Boncukların eritildiği yani üretildiği yerin koruyucu ruhunun olması şarttır. Bu yüzden eski zamanlarda boncuk ocakları özel törenle açılır ve burada sadece boncuk üretimi yapılırdı.

– Nazar boncuğunun üretimi elle yapılmalıdır. Makinelerde üretilenler sadece süs eşyasıdır ve hiçbir koruyucu özelliği yoktur.

 

Ülkemizde Nazar Boncuğunun Kullanımı

 

Türk halkı, nazara ve göz değmesine aşırı inandığından, nazar boncuklarına rağbet ediyorlar. Ailesini, sevdiklerini korumak için bu boncuklardan takıyorlar. Hatta yeni doğanlara, doğum günlerine, ev veya iş hayırlamalarına nazar boncuğu hediye götürüyorlar. Hatta takı törenlerinde veya hediyelik takı götürdüklerinde mutlaka altının yanına küçük bir boncuk iliştiriyorlar.

 

Hediyelik Nazar Boncukları

 

Kendinizin veya sevdiklerinizin takabileceği, ev veya iş hayırlamasına götürebileceğiniz birbirinden ilginç tasarımlara sahip nazar boncuğu hediyelik eşya çeşitleri bulunuyor. Bunları tek tek incelemek, satın almak isterseniz www.bannt.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Birbirinden orijinal tasarıma sahip nazar boncuklar ve nazar boncuklu hediyelikler arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

 

Nazar boncuklarının ve takılarının tamamı el yapımı olduğu için hem nazardan koruyucu hem de çok iyi bir süs eşyası ve takı olarak hediye edebileceğiniz ürünlerdir.

 

Nazar Boncuğu Çeşitleri

 

Satın alabileceğiniz birbirinden ilginç ve orijinal tasarıma sahip; baykuş, nar, göz füzyon, sicim askılı balık, fil, akvaryum füzyon, altın yaldızlı, baykuş füzyon çeşitleri bulunuyor.

Ürünlerin tamamı el işçiliğiyle yapıldığından, güvenle nazarlık olarak kullanabilirsiniz. İster kendi evinize asabilir isterseniz sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.

 

Gümüş nazarlı şans bayan kolye, gümüş asansörle nazar bayan bileklik, gümüş aşkım nazarlı sonsuz kolye, gümüş dalgalı ve damla setlerini hem nazarlık hem de takı olarak kullanabilirsiniz. Ürünler tamamen el emeği olduğu için hem kötü gözlerden sakınırsın hem de şıklığınızı sergilersiniz.

 

Gümüş nazar boncuklu takılar ve hediyelikler bunlarla sınırlı kalmıyor. Hem nazardan korunmanız hem de tarzınızı sergilemeniz için çok şık tasarımlar sizleri bekliyor. Birbirinden farklı modellere sahip gümüş nazar bayan bileklik çeşitleri 925 ayar gümüştendir. Aynı gümüş zincir üzerinde olan nazarlıklar el emeği camdan yapılmışlardır.

Yorumunuzu Paylaşın