Genel

Tütsü

4.2Kokunma

Tütsüler, tarih boyunca şifa sağlayan koku gereçleridir. Yalnızca koku vermesi için değil, bedensel rahatlık ve sağlık vermesi için de kullanılmıştır. Tütsü yakıldığında dumanı giderek aromasını yayar. Farklı tütsü çeşitleri var. Ancak temelde doğal tütsü ve sentetik tütsü olarak ayrılabilirler. Dünyada tütsü çeşitleri arasında ilk kullanılanı doğal tütsü olmuştur. İçinde hiç bir kimyasal madde bulundurmayan organik tütsü, sentetik tütsülerden çok daha faydalıdır. Ancak doğal tütsülerin fiyatı sebebiyle birçok kullanıcı sentetik tütsü kullanımına yöneliyor.

 

Sentetik tütsülerin tercih edilmesinde temel etken temini kolay, maliyeti düşük ve fiyatının ucuz olması. Ancak bu tütsülerin kullanımı bazı kişilerde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Bu nedenle tütsü alacak kişiler elden geldiği kadarıyla doğal tütsülere yönelmeli.

 

Doğal Tütsülerin Özellikleri

 

Doğal tütsüler karbon içermez. Bu sebeple yandıkları esnada siyah duman da çıkarmaz. Organik tütsüler tamamen doğal içeriklerden üretilir ve dışarıdan katkı maddesi katılmaz. Tamamen elde sarılırlar. Genel olarak kokusu ile bilinen bütün çiçeklerden yapılabilirler. Satıcılarda doğal tütsülerin pek çok çeşidi satılıyor. Bunların en doğrusunu seçmek size kalmış. En popüler olanları arasında vanilya, gül, lavanta, tarçın, zambak, kivi sayılabilir.

 

Organik Tütsü ile Sentetik Tütsünün Arasındaki Farklar

 

Satılan tütsülerin organik tütsü mü yoksa sentetik tütsü mü olduğunu anlamak için ilk önce fiyatına bakabilirsiniz. Çünkü sentetik tütsüler daha ucuzdur. Bazı organik tütsüler çok yüksek fiyatlardan alıcı bulur. Çünkü bu tütsülerin içine doğal yollarla dahi katkı maddesi katılmamasıdır.

 

Bir diğer ayırt etme biçimi de şekillerini incelemektir. Çünkü yapay tütsüler el değmeden üretildiği için şekilleri düzgündür. Organik olanların şekli ise sentetiklerin aksine biçimsizdir.

 

Ayrıca tütsünün yanma süresi de aradaki belirleyici bir unsurdur. Çünkü sentetik tütsüler daha kısa sürede yanıp biterken organik tütsüler daha uzun ömürlüdür.

Çubuk, Konik ve Roll Tütsüler

 

Tütsüler şekillerine göre çubuk, konik ve roll tütsü olmak üzere üç çeşittir. Bu tütsülerin isimlendirmeleri şekillerine göre yapılmıştır.

 

Tütsü Nasıl Yakılır?

 

Tütsüler çoğunluk tarafından çubuk şekliyle bilinse de farklı çeşitleri de var. Şekillerinin farklılığı da temelde doğal ya da yapay olmasıyla alakalı. Çubuk tütsülerin yakımının diğer şekillere göre daha kolay olduğu düşünülse de temelde tüm çeşitlerde yakım aynı şekildedir. Yalnızca ince olanlar daha kolay tutuşurken kalın olanlar biraz daha zor tutuşur.

 

Tütsünün yakımı şu şekilde olur: tütsü bir ucundan tutulup 45 derecelik açıyla altta kalan ucundan ateşe verin. Bir kaç saniye yanan tütsüyü üfleyerek söndürdüğünüz zaman ince bir çizgi halinde etrafa duman yayıldığını göreceksiniz. Bu duman tütsünün aromasını etrafa yayacaktır. Tütsü yanarken külünün etrafa dökülmesi olasılığına karşılık olarak bir tütsülükle kullanılması daha mantıklıdır. Tütsülük sayesinde hem daha estetik bir görünüş sağlayacak, hem de etrafa kül dökülmesini engellemiş olacaksınız.

Yorumunuzu Paylaşın